Цветя от прежда

Новата ни страст с Марена се нарича 'цветя от прежда'. Голяма занимавка, която става сравнително бързо, а най-хубавото е, че може да се направи и от по-голямо дете.

За целта е необходимо да си купите едно инструментче от най-близката кинкалерия и да се снабдите с прежда.

                                       
Цената на инструмента е около 6 лв., а от едно кълбо прежда може да се направят наистина много цветя. Ето каква е технологията : Захващате в една от цепките конеца и започвате да намотавате на срещуположните външни пръчици. След като намотаете всичките, минавате на вътрешните. После минавате през вътрешния кръг, като предварителни сте вденали конеца в иглата, нещо като тропоска. След това 'прихващате' тропосаните шевове и правите тичинката.
Надявам се в нета да има клипчета, защото подозирам, че от моите обяснения бихте получили доста инересни....хм...шедьоври.:) Можете да намотавате и само около вътрешните пръчици, тогава ще имате по-малко цвете. А можете да прескачате през 2 или 3 - тогава ще имате цвете с много широки листа.
Най-добре да си вземете инструмента и да експериментирате смело. :)
 Така че освен приятно съвместно занимание, от тази идея могат да се появят и оригинални подаръчета. Ето нашите първи опити. Три от цветята /светложълтото, розовото и синьото/ са направени от Марена, аз помогнах само за тичинките накрая.




Коментари