Поредицата "Лили чудото" на Книстер, едни малки чудни идеи.

В този снежен, зимен ден искам да покажа какво сътвори голямата ми дъщеря, вдъхновена от една книжка от поредицата за "Лили чудото" - "Лили чудото и тайната на изгубения подводен свят".
Признавам си, че бях доста скептична по отношение на тези книжки. В началото мислех, че са немного добра имитация на Пипи. Но определено вече смятам, че поредицата си заслужава да се прочете. Е, може би няма нужда да се купува цялата, по-удачно би било да се вземе от библиотека, но си струва. Подходяща е повече за деца, които тепърва се учат да четат. Моето не е от тези, но тя я чете на по-малката си сестра, а и накрая има приятна изненада. Всяка книжка завършва с нещо, наречено "Хектор, приятел на Лили и експерт в магиите представя:", като в зависимост от сюжета на книжката това е нещо тематично. Така напр. в книжката за Дивия Запад е показано как да си направиш възел от въже. В индианската книжка имаше обяснение на индиански имена, в резултат на което цялото ни семейство се сдоби с такива. В детективската книжка има описание как да си направиш магическо мастило. Ще покажа, ако скоро девойките я прочетат. :) В тази за граф Дракула накрая имаше един 'магически' трик, с който всъщност обясних някои закони на физиката на децата.


А след прочита на книжката за тайната на изгубения подводен свят, в която става въпрос за Атлантида, Марена беше толкова въодушевена, че търсиха заедно с баща й материали от нета по темата и гледаха филмчета. Ето и какво си направи тя накрая:






Разбира се, идеята в книжката е да се напарви магическа сфера - Атлантида, но ние не намерихме много подходящи фигурки, а и кой е казал, че на Атлантида не са карали кънки. :)
За самата сфера използвахме едно празно и чакащо да му се случи нещо бурканче от крем за тяло на Орифлейм. Фигурките са дървени, за елха. А малките, бляскави частички ги купих от Джъмбо. Истината е, че много се радвам, защото за тази идея моята роля беше само в осигуряването на материалите, останалото си го направи Марена сама.





Така че сега смело мога да препоръчам поредицата за Лили чудото, най-малкото заради начина, по който провокира децата да намерят сами още материали по темата. :)

Коментари