ВЕЛИКДЕН Е!

Нека бъдем по-търпеливи, по-спокойни и по-състрадателни един към друг!

Знам, че малко късно публикувам този пост, но то е защото мислехме с децата да боядисваме яйца в събота. Вместо това, обаче си направихме една страхотна разходка из обновения дунавски парк в гр.Лом, след което двете момичета спаха до вечерта. И, понеже бяха боядисвали с баба в четвъртък, решихме да пропуснем съботното творчество.Но все пак ще ви покажа миналогодишните ни яйца, които също боядисвахме в Лом. :)
Освен традиционните боички, този път решихме да използваме патина и да 'патинираме' яйцата, като ги  позлатим.


След това използвахме перманентен маркер, за да украсим боядисаните яйца по наш вкус.
Е, който владее четките, се развихри с тях, рзбира се. :) Всъщност тати направи контурчета с тях, след което отпечати златно вътре и се получи нещо наистина уникално.
Получиха се едни много весели и много сериозни яйца. :)

И тъй като няма да ви показвам яйцата ни от тази година, ще компенсирам с две други неща. 
Първото е да  ви разкажа за една традиция в Лом, която не знам дали я има в целия град или само в семейството на мъжа ми. Освен, че се пази миналогодишното яйце, то се хвърля в Дунав и ако потъне, годината ще е късметлийска, а ако плува, няма да е на добре.
 Е, нашето не потъна, но за сметка на това беше златно, така че това коменсира до някъде лошия късмет. И, ако видите да плува някъде по Дунава златно яйце, да знаете, изпълнява желание! :)
Второто нещо, с което ще ви компенсирам е козунака, който омесихме с моята ...ъъ... зълва? Със сестрата на мъжа ми. :) Рецептата взехме ето от тук. А резултатът беше даже повече вкусен, отколкото красив. Тъй като аз за първи път правя козунак, за мен си е повод за гордост. Винаги съм смятала тази работа за много трудна и никога не съм се престрашавала да опитам. Този път, обаче, подходих със самочувствието на човек, който всяка неделя прави козунаци, вложихме много любов и резултата си го харесахме.

Коментари

  1. Чудесни яйчица! А опитът с козунаците винаги си казва думата :) Беше ми интересно да надникна при вас!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Аз реших по-често да правя козунаци, защото стават наистина вкусни, знаеш какво си сложил вътре /и колко Е-та няма :)/, а и не е нужно да се чака Великден. Да видим дали ще си удържа на решението.:)

    ОтговорИзтриване
  3. Сега разбрах, че това с потъването било съвсем наобратно - ако потъне, не е на добре, ако плува - хубаво е. Всъщност, мисля че така или иначе дали ще имаме късмет със сигурност не зависи от едно яйце, ами от нас самите, така че основното в тази традиция е да се зарадват децата. Освен, ако не се скарат кой ще хвърли яйцето, разбира се.:)))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар