"Anima Alegra", или колко малко му трябва да човек, за да бъде весел

Денят е 21.05. Празник на нестинарите, денят на Св.Св. Константин и Елена.Време, в което се срещат езичество и християнство, за да се получи една мистична симбиоза, с главен герой Огъня. 
Този ден са избрали за уличния си спектакъл "Жар театър", който е и техен рожден ден. И, за разлика от другите рожденици, които получават подаръци,  актьорите бяха решили да дарят подаръци - две чудесни представления - "Anima Alegra" /"Весела душа"/ и огнено шоу.
Преживяването си струваше усилията да стигнем до площад "Св.Неделя", след понеделнишки трудния работен ден. "Anima Alegra" е един спектакъл, различен от традиционните представления на сцена. Не само заради пищните костюми, ефектните номера /кокили, клоунада, пантомима, жонглиране, музика на живо/, смешните скечове или поетичния замисъл, а защото видяхме  класически уличен театър от времето на Средновековието. Сякаш наистина се пренесохме в друга епоха.
Няма да пиша повече, малкото снимки мисля, че сами ще разкажат:


А децата гледаха ето така :

Час след представлението, когато беше вече достатъчно тъмно, започна и огненото шоу, което беше истинска атракция не само за децата, но и за нас, големите. Аз лично много харесвам това въртене на огньове, още повече, че по някакъв начин го виждам като реплика на нестинарството. Като съвременно обуздаване на огъня е, само че с други средства.За съжаление, нямах време да се прибера до дома и да си взема фотоапрата, така че снимките отново са направени с телефона и са с обидно ниско качество.

Най-хубавото беше, че накрая актьорите дадоха възможност на всеки, който има желание, да повърти огън. Аз се включих, разбира се, защото и без това ми е тръпка отдавна. Е, не въртях от онези сложните неща, но пък се забавлявах истински. :)
Още едно човече се включи. Моята малка смела балерина. Която няколко пъти обиколи пространството със запалена факла и която, усещам, че определено ще има вкус към екстремните преживявания. Този път си имаме професионални снимки, благодарение на icojico:

Благодарим на Жар театър за страхотното преживяване и се надявам по-скоро да има пак уличен спектакъл, защото той носи едни напълно различни и много интересни усещания на нас, зрителите. И, защото някак си все повече се усеща духа на глобалния обмен на средства за правене на изкуство, когато виждаш колко различни изкази може да има в рамките на кратък период от време.

Напр. в паузата между двете представления се разходихме до градинката пред НТ и попаднахме на четене на открито на млади, непубликувани поети, което беше като сглобка от един гигантски пъзел, наречен АРТ.


Страхотно удоволствие носи усещането, че зад всеки ъгъл се случва нещо различно и креативно, което си има своята публика. А понякога публиката се размества и всеки си взима отнякъде по нещо, от което е имал нужда точно в момента.


Коментари