Египетски рожден ден.

Вчера Марена навърши 10 години. Както тя развълнувано отбеляза "завърших пръстчетата", имайки предвид, че за последна година ще показва на ръцете си колко е голяма. :)
Много обичам, когато тя си измисля тематично парти за отбелязване на празника. Имали сме 'Морски рожден ден", "Древногръцко парти", "Принцеско-принцово парти" /не може да се мине без него, просто няма начин :)/.....вчерашното беше "Египетско парти". Харесват ми най-много историческите, защото са един добър повод с децата да поровим за повече информация по темата. Бит, изкуство, храна....всичко, свързано с епохата.
Ето как протече подготовката ни и самото египетското парти :
Първо се научихме да играем на сенет - игра, на която си направихме подобни на оригиналните, но по-големи елементи /не съм ги снимала още, за съжаление/.
После двете момичета си избраха кои персонажи от египетската история да бъдат - Нефертити и Клеопатра. Кои други, освен двете най-известни?  Разубедих Ваяна да се къпе в мляко, понякога е по-икономично да използваме само въображението си.:)
Тя, обаче,  направи сама проект за костюма и цялостната визия на Клеопатра, както и портрет на Нефертити. :)

След което започна голямата подготовка на костюмите. Марена си избра единствената от многото гугълни картинки, изобразявщи Нефертити, която беше рисунка - на художника Гаврилёнок Юрий Петрович. Ето я неговата Нефертити
 Първото, което направихме е да изрежем яки от предварително купен /единствена инвестиция/ плат за пердета :
В направата на тези яки включихме едно полезно упражнение - работа с пергел. :)
След като ги уших, оставих момичетата сами да си ги изрисуват с маркери за текстил.
За костюма на Нефертити искахме да се придържаме към идеята за бледосин цвят на плата. И тъй като не намерих подходящ в близките магазини, реших да боядисам един бял.
Не стана точно бледо син, но все пак се получи приятен цвят.
Нашият тати в  тези партита се оказа завеждащ отдел "Шапки и корони". Така че негова заслуга са прекрасните корони на Нефертити и Клеопатра. Направени от картон, тапет, боя и мозаечни плочки за баня.

Междувременно Ваяна имаше задачката да си нарисува и колана. А аз импровизирах нейния костюм с една стара плисирана пола на баба ми, която намерих в шакафа им с костюмите. Избелих я  в белина, тъй като имаше някакви петна и й нанизах ластик, за да става на ваяниното кръстче. Горната част от костюма й направих от едно намерено сред платовете ми парче трико. Но, поради недостиг материал, Клеопатра се оказа с гол гръб.:)

 Ето я и Нефертити, на която се опитахме да направим копие на така популярния профил.:) Снимките са ужасни, но нямахме време за специална фотосесия, по-важно ни беше да научим за Древен Египет колкото можем повече. :)
След като бяхме готови с костюмите, пристъпихме към една много важна част - храната. Освен сандвичи и всякакви други лакомства, характерни за рождените дни, решихме да приготвим нещо "египетско". Имаме една прекрасна книга, която препоръчвам горещо, тъй като е пълна с интересни подробности от живота на хората в древния свят, придружени със забавни за правене идеи. Ето я самата книга :
                                              
Прочетохме за храната на египтяните и се заехме да направим сладки. Тук отново ни потрябваха уменията по математика, защото решихме да удвоим количеството продукти от рецептата, за да има за всички гости.Така че Марена се упражни, като при това научи как да удвои половинка. :)

Няма да описвам в подробности процеса, тъй като в книжката е даден достатъчно ясно. Само ще отбележа, че Ваяна ме изненада за пореден път, защото за разлика от мен, успя с малките пръстчета на лявата си ръчичка да направи идеални шнурчета и още по-идеални охлювчета. :) Марена пък  измисли и направи интересни фигурки като крокодилчета, змийчета, пирамидки и др. :)
Малко репортажни снимки :
И накрая остана да направим най-важното. Тортата! Също на египетска тематика, благодарение на тати, който я изрисува. :)
 На рождения си ден Марена получи от нас комплект с египетска игра, съдържащ пирамида, която рожденичката трябваше да отвори и от пясъка да изрови няколко мумии. Има и още игри в него, които тепърва предстои да разучим. Получи още и нарисуван от сестра си портрет като египтянка.:)
След като бяхме вече готови с всичко, остана да се позабавляваме с приятелите ни. Много се радваме, когато някои откликне на идеята за тематиката на партито и си направи костюм. Но също толкова се радваме и на приятелите, които нямат костюми, но имат прекрасното си настроение и носят слънчевите си усмивки!


Не случайно на снимките присъства повече Клеопатра. Царската корона /която междувременно бе свалена/ не й попречи да се покатери навсякъде, където можеше. Докато  Нефертити беше твърде заета да обръща внимание на гостите си и реших да не я притеснявам допълнително, следвайки я с фотоапарат навсякъде.
 След чудесните игри, дойде ред на тортата, намислените желания и свещичките. Един свещен ритуал, дори и за Древен Египет. :)
С това завърши юбилейният рожден ден на порасналата ни принцеса.
Да не помислите, че не успях и себе си да дегизирам? Е, за известно време редувах чуждите корони, но на царицата-майка всичко й е позволено.:)
Набързо спретнат костюм в последните 20 минути преди партито. предоставям го за безвъзмездно ползване, барабар с безопасните игли, които му помагат да не се разпадне.:)

Коментари

  1. Възхищавам се на старанието и усилията вложени в изработката на костюмите! Прекрасен, различен рожден ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси много!
    Имаме и един древногръцки, който е не по-малко занимателен, някой ден може да го публикувам.:)

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятно вдъхновяващо!:) Това е най-разкошната и приказна идея за момичешки рожден ден, на която съм попадала, и тъй като имам дъщеря нищо чудно да заимствам някоя от чудесните идеи тук:)
    Поздрави и слънчев и ведър ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за чудната оценка!
    Взаимствайте спокойно, затова съм го споделила. Ще се радвам после да видя снимки :)
    Поздрави и слънчево лято!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар