"Една торба камъчета"

Кавичките не са случайни. Това е заглавието на играта, която заедно с децата измислихме, докато бяхме на морето. Синеморец е прекрасно място. Чисто и спокойно. И е пълно с плоски камъчета, ама толкова плоски, че някак спонтанно му идва на човек да ги изрисува. Докато събирахме шепи и шепички с тези плоски камъчета, на мен ми хрумна идеята да си направим игра от тях. С точни и ясни правила. Исках игра, в която да няма зарче и която да възпитава в добрта и емпатия, а също така да е измислена не само от мен, а и от децата.

Аз : Всички камъчета стоят затворени в една торбичка. Играчите си теглят камъче от торбичката, без да гледат. Идеята е да си направят картинки. Ако някой изтегли камъче, което не му трябва, може да го подари на някой друг и така печели правото да изтегли 2 камъчета следващия път. Има камъчета, които от едната страна са сърчица.
Тук Ваяна се намеси : "Трябва да има някакво препятствие, много е лесна тая игра!"
Марена : "Нека да има едни дяволи и който ги изтегли, ако е построил картинка от четен брой камъни, връща 2 камъчета, ако е построил от нечетен - връща 1."
Аз : "А който има сърце, може да му го даде и то да обезвреди дявола. и той също има право да изтегли 2 камъчета. Но нека тези дяволи да не се казват така, а да им измислим някакво наше си име."
Марена : "Менигмули! И ще печели онзи, който не само е построил картинка, но е бил най-добър с другите."
Аз : "Който е подарил сърчице /което може да е част от картинката му от другата страна/, трябва да знае, че и сърчицето, и менигмула се отстраняват от торбичката и повече не участват."

И малко снимки. Ъф корс. :)
                                                                   
                                                                  камъните:
условията:
             разпределянето на камъчетата /менигмули са само едни червеникаво-оранжеви/:
                                                           голямото оцветяване:
и  малка част от картинките :




Всички камъчета от двете страни са различни неща, само менигмулите и от двете се страни са менигмули. Освен това само те са черно-бели. Останалият свят е шарен.:)

                                                             Ето и част от сърчицата :


                                                           

Коментари