вторник, 28 август 2012 г.

Писмо до Вим Вендърс

Една забавна, започнала на шега история, която се превърна в в повод за разговор за голямото кино това лято. Малко след като казах на Марена да си направи списък с приятелите, които иска да покани, тя дойде при мен и усмихнато ми рече : "Хихи, реших тази година да направя списъка по азбучен ред и като стигнах до 'В', се сетих за Вим Вендърс."Отговорих й, че като нищо може да го покани. :)
Тя пък взе, че хареса идеята. Това + факта, че немскоговорящата ми сестра по това време си беше в България, доведе до следното писмо :
И съответния превод :

"Sehr geehrter Hr. Wim Wenders,
Ich bin ein 10-jaehriges Maedchen aus Bulgarien, namens Marena. Ich weiss wer Sie sind, weil mein Vater eine Prise fuer Jameson gemacht hat, die Sie in den Haenden gehalten haben. Und ich lade Sie auf mein Geburtstag ein, der am 6. August ab 16:30 wird. Er wird am Witoscha-Gebirge (Sofia-naehe), Dendrarium stattfinden.
 Der Thema wird: Aegyptische Party.
                                                                                                              Marena Avramova
Uebersetzung: meine Tante"

Тъй като намирането на личен имейл адрес на Вим Вендърс се оказа трудна /да не кажа невъзможна/ задача, изпратихме писмото до три мейла на негови мениджъри, които намерихме вличната му страница. Без да очакваме отговор, най-малкото защото не отговаряхме на условията, за които се ползват въпросните мейли.
Но приятната изненада дойде 3 дни преди рождения ден, когато се получи отговор от единия мениджър на г-н Вендърс. Много мил, при това.

"Liebe Marena,

vielen Dank für die nette Einladung an Herrn Wim Wenders. Herr Wenders dreht im August einen Film in Brasilien und kann deswegen nicht nach Bulgarien kommen.
Dennoch danke dass Du an ihm gedacht hast und die beste wünsche für Deine Geburtstag.

Liebe Grüße,
Signe S. Joergensen"
Ето и превода : 
"Мила Марена, 
Много благодаря за милата покана на г-н Вим Вендърс. Г-н Вендърс снима филм през август в Бразилия, затова не може да дойде в България. 
Въпреки това благодаря, че си помислила за него и най-сърдечни пожелания за Твоя рожден ден.
Сърдечни поздрави, 
Зигне З. Йоргенсен"

Спонтанната реакция на Марена беше : "Чудесно! Значи ще го поканя и следващата година!" :)

На много мисли и разговори ни наведе тази 'коренспонденция'. Защото, въпреки забързания живот, който водим, един човек е седнал и е написал отговор на едно дете. Всеки жест на внимание е важен и се запомня. Говорихме си колко е хубаво когато известната личност не се вземе насериозно дотолкова, че да пренебрегне едно наивно и мило детско писмо.
Самата Марена изяви желание да изгледа филмите на Вим Вендърс и да научи повече за него. Нещо, което нямаше да направи, ако не се беше почувствала значима по някакъв начин.

2 коментара: