Софийски средновековен панаир в Боянската църква

В събота и неделя се състоя едно много хубаво мероприятие в Боянската църква - Софийски средновековен панаир. Организатори на това събитие бяха MODVS VIVENDI - средновековното общество в България. По интереса, който предизвика събитието, може да се съди за нуждата на хората да има повече такива мероприятия. Беше пълно с хора, имаше много семейства с деца и цареше много приятна атмосфера.
За съжаление, не бях с фотоапарата и снимките, които направих с телефона са ужасни, но засега толкова. Когато оздравея, пак ще снимам. :)
Ето малко кадри от събитието :
Този човек обясняваше как са били реконструирани костюмите, къде са намерени информация и изображения и от кой точно период са.
Имаше средновековна музика.
 Шикалки, от които се е правело мастило.
Два вида игри. Ето как изглеждат правилата им :


Имаше и стрелба с лък за децата, не съм направила снимки там, но пък тези оръжия бяха много впечатляващи :

Разбира се имаше опънати юрти.
Средновековни семейства.
Но, разбира се, най-атрактивна беше възстановката на битката между българите, предвождани от Борил и латинците от XI в. Интересното в случая беше подробното описание на костюмите 
на войните.

Ние също бяхме с костюми. Е, не всичките, а тези, които имат средновековни рокли. Вярно е, че са от западноевропейското средновековие, а не от българското, но  все пак е спазена епохата. :)


Представена по този образен начин, историята би била много по-разбираема, запомняща се и интересна. Надявам се средновековното общество  в България да има възможността и енергията да организира още такива събития, защото едно от най-слабите звена в образованието до 5-ти клас са именно учебниците по българска история. За по-горните класове все още нямам наблюдения, но едва ли има някакъв качествен скок в начина, по който са написани уроците.








Коментари